Dietetyka Warszawa
Zdrowe żywienie jest podstawą, jeśli chcemy dbać o nasze samopoczucie, dobrą kondycję fizyczną, a także o nasz wygląd. To, co jemy wpływa zarówno na nasz wygląd, nastrój, jak również na przykład na procesy gojenia i rekonwalescencję pozabiegową. Wśród naszych pacjentek i pacjentów są też osoby z chorobami przewlekłymi, które z kolei potrzebują specjalistycznych diet i indywidualnie dobranych parametrów żywieniowych, aby mogły minimalizować niedogodności związane ze schorzeniami i czuć się dobrze w swojej skórze. Dlatego też, aby móc oferować kompleksową opiekę dla naszych pacjentek i pacjentów, współpracujemy z doświadczoną dietetyczką – dr n. med. Magdaleną Jodkiewicz.
Dla kogo skierowane są wizyty z zakresu dietetyki?
Nasza oferta obejmuje przygotowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych dla:
- osób zainteresowanych zrównoważoną dietą anti-aging pozwalającą na opóźnienie procesów starzenia,
- osób planujących poddać się zabiegom wymagających rekonwalescencji pooperacyjnej
- osób z nadwagą i otyłością,
- osób aktywnych fizycznie,
- osób zdrowych, chcących odżywiać się prawidłowo,
- kobiet planujących ciążę, ciężarnych i matek karmiących,
W ofercie jest także dietoterapia dla pacjentów, których stan zdrowia wymaga stosowania specjalnej diety, a zwłaszcza osób z:
- Schorzeniami metabolicznymi
otyłość, cukrzyca, wychudzenie, dna moczanowa, podwyższone stężenie cholesterolu, podwyższone stężenie triglicerydów
- Schorzeniami przewodu pokarmowego
choroba refluksowa (zgaga), choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby jelit (w tym: wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego), wątroby, dróg żółciowych oraz trzustki, zaparcia, biegunki
- Chorobami układu krążenia
nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca
- Chorobami układu moczowego
zapalenie kłębuszków nerkowych, niewydolność nerek, kamica nerkowa
- Nowotworami
dieta przed i po chemioterapii
- Alergiami i nietolerancjami pokarmowymi
Co warto wiedzieć o pierwszej wizycie w Wraszawie?
Podczas pierwszej wizyty zostanie przeprowadzony dokładny wywiad żywieniowy, aby specjalistka mogła zapoznać się z sytuacją pacjentki/pacjenta i określić oczekiwania względem planowanej diety. Przy użyciu specjalistycznego sprzętu badany jest skład ciała pacjentki/pacjenta. Podczas badania wykorzystywana jest metoda bioimpedancji elektrycznej BIA wykorzystująca różnicę w oporze elektrycznym pomiędzy tkanką tłuszczową a mięśniową. Stosując metodę BIA można określić między innymi: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą BIA jest całkowicie nieinwazyjny i bezpieczny. Na koniec pierwszej wizyty pacjentka/pacjent otrzymuje szczegółowe wskazówki, dzięki którym możliwe będzie wprowadzenie odpowiednich, w zależności od wskazań i celu, nawyków żywieniowych.
WAŻNE: Pomiar masy i składu ciała specjalistycznym sprzętem
W celu otrzymania jak najbardziej wiarygodnego wyniku badania prosimy o przestrzeganie następujących zasad:
- W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest na boso.
- Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu i piciu.
- Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
- Na 24 godziny przed pomiarem nie należy wykonywać intensywnych ćwiczeń fizycznych.